Поголовието от свине у нас се е стопило с 26% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Производството намалява до 72 хил. тона

Предварителните данни на МЗм показват драстично намаление на броя на свинете към края на 2022 г. до 511,6 хил. животни (-26% на годишна база), което е резултат предимно от усложнената икономическа ситуация, сочи доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Това ще се отрази върху производството, като по оценки на САРА, то може да се понижи до 72 хил. тона.

Свитото вътрешно предлагане, очакваният спад на продукцията в ЕС, респективно по-слабият внос, и инфлационните процеси ще поддържат високи средните годишни цени на едро, около 4,70 лв./тон кланично тегло.

Цените на тон бележат постоянен ръст, увеличението е със 64% на годишна база

От началото на февруари цените на тон кланично тегло на свинското месо в ЕС бележат постоянен ръст, като увеличението спрямо предходния месец е в размер на 9%, а сравнено със същия период на 2022 г. – с 64%. Повишението се дължи на засиленото търсене при спад на предлаганите количества.

Нарастване на цените на свинското месо се наблюдава и в САЩ, Канада и Бразилия, но ценовите нива остават под средноевропейските, което носи негативи по отношение конкурентните възможности за износ от ЕС и трябва да се разчита на по-слабото евро.

Препоръки за развитието на сектора

Финалният доклад, представен на заключителната среща на Европейската група за отразяване на свинското месо съдържа важни препоръки за развитието на сектора, които са насочени в пет основни направления.

Част от тях са свързани с насърчаване на кооперирането между производителите, както и между отделните звена по веригата на доставки, диверсификация на експортните дестинации, възприемане на по-устойчиви производствени практики, както и по-добър маркетинг от хуманното отношение.

Експертите настояват препоръките да бъдат взети под внимание от всички заинтересовани страни, както и да намерят приложение, едновременно на европейско и национално равнище

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА