Обсъждат критериите за планираните целеви приеми по подмярка 4.1 и 4.2

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Работна група с представители на Министерство на земеделието и браншовите организации дискутираха планираните целеви приеми по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ и критериите, по които ще се осъществят приемите. Това съобщи за Агрозона Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България.

Преди няколко дни, по време на Десетата юбилейна среща на земеделските производите, организирана от АЗПБ, зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева съобщи пред присъстващите на срещата, че се предвижда пренасочване на средства от ПРСР за реализиране на два целеви приема – по подмярка 4.1 за инвестиции в напояване и 4.2 за инвестиции в околна среда.

“Приветстваме идеята остатъчните средства по Програмата за селските райони да се прехвърлят към подмярка 4.1 и подмярка 4.2. По време на работната група бе прието решение за представяне на писмени предложения от страна на браншовите организации до 15 ч. днес”, допълни Живков.

Напомняме, че идеята на служебния кабинет бе остатъчните средства по програмата от предходния период да бъдат насочени към закупуване на багери и дронове от структурите на МЗХ чрез обществени поръчки.

В този контекст, зам.-министър Георгиева съобщи още, че министерството работи по 17-та промяна на Програмата, която включва пренасочване на свободни средства към приключили приеми по подмярка 4.1, и за общинските проекти по подмярка 7.2.

“Нашите намерения са да прехвърлим средства по подмярка 4.1, за да можем да обезпечим финансирането на 216 проекта от приема през 2021 г., така че  всички проекти с 15 т. включително да бъдат одобрени.  По този начин ще може да минимизираме по някакъв начин новината за недостига на средства по процедурата от НПВУ”, разкри зам.-министър Георгиева.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама