На 7-мо място сме по брой спечелени медали на „Световното по вино“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

България завоюва 58 медала – 1 голям златен, 23 златни и 34 сребърни, по време на 24-тото издание на „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, в Испания. Така се нареждаме на 7-о място по брой спечелени медали. 38 от медалите са за червено вино, 13 – за бяло и 7 – за розе. Страната ни има и 3 награди за органично и био вино. Най-голям брой отличия от страната -46 медала, са за производителите от Тракийската равнина.

Повече отличия от нас имат Испания, Франция, Италия, Португалия, Чили и Китай, а след нас остават държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Южна Африка и Гърция, съобщава българската пиар агенция на конкурса.

България има и още един успех – първи сме по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е 39,73% като за сравнение Испания – държавата с най-много медали (619 медала от 2002 мостри), е с 30,92% успеваемост.

Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България, коментира, че средната успеваемост на конкурса е 29%, а успеваемостта на страната ни – около 40%, което свидетелства, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството.

В престижния конкурс са участвали общо 9080 вина от 50 държави, присъдени са общо 2642 медала, от които 90 големи златни, 853 златни, 1699 сребърни. Най-голям брой златни медали са завоювали Испания, Португалия, Франция и Италия. Около 58% от наградените вина са от ценовата категория до 8,5 евро. Органичните и био вина са били представени в 693 мостри като 165 са били отличени с медал. Мострите от стари реколти вина бяха 30, от тях награди получават 20, като 9 са за Португалия.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements