Доматите са в пика на сезона си. Безспорно класическата нашенска шопска салата е любим избор на повечето от нас, но има и други начини да използваме назрелите домати, дори когато вече са твърде меки и не стават за прясна консумация.
Освен салатата, друг класически за народа ни вариант е да ги консервираме с аспирин, сол и подправки като целина и моркови за зимата. Така ще имате домати винаги под ръка за вкусна доматена супа, сос за спагетите или постен гювеч.
Ако искате да запазите свежестта им, можете да ги настържете и да ги приберете в малки кутийки във фризера. Желателно е да съобразите количеството – да е толкова, колкото се ползва за едно готвене, за да не се чудите какво да направите с вече размразено, но неизползвано количество.
Вкусовете и у нас вече се разкрепостяват така че не звучи съвсем като екзотика и сладкото от домати – както от зелени доматчета, така и от червени. Можете да си го намажете върху препечена филийка, да го добавите в салата или върху печен лук.
Изсушете ги – сушените домати, натопени в зехтин с чесън или розмарин, са прекрасно допълнение към почти всякаква паста или салата.
Изпечете ги – така също ще можете да ги съхраните известно време.
Пасирайте ги заедно с патладжан, сол и чесън. Ако не ви се похапва веднага, заедно с пресен хляб, можете за замразите сместа.
За търпеливите лютеницата си остава вариант номер едно в употребата на доматите.