Как да ускорим зреенето на доматите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Понякога сме нетърпеливи да започнем за прибираме готовата реколта, а друг път променливото време си прави шега с нас и узряването на зеленчуците се забавя. За да имаме навреме готови продукти, може да се стимулира процесът на узряване. Предлагаме ви няколко достъпни метода, благодарение на които доматите, краставиците, пипера, патладжаните, картофите, тиквите, дините, морковите, зелето и лукът ще се развиват по-бързо.

  1. В продължение на 2-3 дни поливайте растението с разтвор от калиев перманганат.
  2. Напръскайте листата на растенията с йодов разтвор – 30-35 капки на 10 литра топла вода. Освен това веднъж седмично поливайте растенията около корените с подобен разтвор, но в съотношение 20 капки йод на 10 литра вода, към които е добавен 1 литър суроватка. За всеки храст са необходими около 2 литра от тази смес.
  3. С помощта на остра дървена пръчка направете 2-3 прореза около чепката, на дълбочина 2-3 мм. Имайте предвид обаче, че макар че това ще ускори зреенето, ще намали трайността на плода.
  4. banana
    Вижте още: Обелки от банан правят розите прекрасни

    Сложете кора от банан в найлоново пликче и го завържете до чепката на зеления домат. На 2-3 дни сменяйте торбичката.

  5. Намалете поливанията и подхранването с минерални торове.
  6. Ако доматите са в оранжерията – затворете я за през деня. Вечерта обаче оставете да се проветри, за да решите проблема с конденза.
  7. Прищипнете върховете над петата чепка.
  8. Ако забележите признаци на мана, изтръгнете растението заедно с корена и го завържете в топла стая да виси с корените нагоре. Хранителните вещества от стъблото и корена ще отидат в плода и той ще порозовее.

 

Четете и: Здрави моркови с помощта на калиев перманганат

ЕТИКЕТИ:
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА