Алхимия на храната: Тайната сила на продуктите

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Има поверие, че всеки плод или зеленчук е полезен за органите, на които прилича визуално. Известният алхимик и лекар Парацелз е авторът на тази теория от 15 век. На него принадлежи и известната фраза – „Не трови отровата, а дозата“. Според Парацелз, самата природа дава на човека представа как и с какво може да се лекуват болните органи или да се предотврати появата на заболявания. И докато през 15-ти век, Парацелз е работил по интуиция, то днес ние можем да потвърдим или отхвърлим теорията на известния алхимик, въз основа на последните проучвания на растения и на човешкото тяло.

 

Мозък = орех

орех ядка

Ползите от орехите са известни отдавна, включително и за мозъка. Факт е, че орехите съдържат големи количества витамини А и Е, освен това подобряват пропускливостта на съдовете и тяхната работа. Орехът има благотворен ефект върху мозъка и сърцето. В допълнение, основният компонент на орехите – Омега-3 мастни киселини, активно участват в образуването на нервни клетки в мозъка. Въпреки това, трябва да се знае, че голям брой ядки няма да са полезни за тялото. Идеалната доза е 4-5 ореха на ден.
Сърце = домат

Срязаните домати много наподобяват човешкото сърцето по форма и цвят. Нищо чудно, че лекарите го препоръчват като един от най-ефективните продукти за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Доматите помагат за намаляване на холестерола и предотвратяване на нежеланото слепване на тромбоцитите в кръвта и освен това предпазват от инфаркт. Съдържащият се домати в голямо количество ликопен е мощен антиоксидант, който намалява риска от неврологични заболявания.
Очи = моркови
очи
Тънко изрязаното колелце от морков много наподобява ириса на човешкото око. Това оранжево растение намалява нивото на вредния холестерол и спомага за намаляване на кръвното налягане при хипертониците, полезно е за бъбреците, черния дроб, кожата и стомашно-чревния тракт. В допълнение, морковът е източник на витамин А (бета-каротин), при чийто недостиг в организма може да доведе до заболяване на очите. Така че, ако искате да избегнете проблеми с очите, трябва да се ядете моркови всеки ден.
Фасул =бъбреци
В боба се съдържат много растителни протеини и незаменими аминокиселини. Той съдържа витамини и антиоксиданти, които предотвратяват възникването на сърдечно-съдови заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт и черния дроб. Освен това, много известни за ползите му при бъбречните заболявания, тъй като бобът има диуретични свойства. Въпреки това, хората с гастрит и проблеми с панкреаса трябва да използват фасула много внимателно.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА