Изравняване на субсидиите за производство на плодове и зеленчуци или забрана на всякакви субсидии са двата варианта за възраждането на тези трудоемки производства. Това заяви Красимир Кумчев, земеделски производител и представител на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ по време на Първия земеделски бизнес форум, който се проведе в столицата. Той даде примери от собствения си бизнес като посочи, че тази година през май месец водеща търговска верига е предлагала да изкупи цялата му продукция от зеле на цена 7 стотинки за килограм, включваща и транспортните му разходи до София. От веригата са обосновали офертата си със същата цена, на която им доставят зеле от Македония. Като друг пример той посочи италианска фирма, преработваща череши в пловдивско, която предлагала 60 ст. за кг. череши, обосновавайки се с доставната цена на плодовете от Гърция.
Имайки предвид държавното субсидиране на продукцията в съседните държави, без значение дали са страни-членки на ЕС и съотношението на подпомагането на родната продукция, без целенасочена държавна политика за сектор плодове и зеленчуци обричат на неконкурентоспособност и гибел тези традиционни за българската икономика производства. Това се отразява и на преработвателна промишленост, която дава добавената стойност на производството на плодове и зеленчуци, беше сред основните тези на участниците в дискусията за предизвикателствата и перспективите пред сектора.
Изпълнителният директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Антоанета Божинова очерта основни проблеми, които стоят пред преработвателната промишленост. Скъсаната нишка между науката и производството и отсъствието на приложната наука, липсата на акредитирани лаборатории, човешкия потенциал и проблемът със суровината са първите задачи, които трябва да бъдат решени за възраждане на производството и преработката на плодове и зеленчуци в България.