Българската хранителна индустрия винаги се е отзовавала на молбите на държавата да дари храни на общности в нужда, отбеляза министърът на земеделието Десислава Танева по време на среща за ДДС върху дарените храни, провела се във финансовото министерство.
Приготвената за консумация, но останала храна от ресторанти, кетъринг компании и топли витрини в супермаркети, която няма да ползва облекчението от отпадане на ДДС върху дарени храни, да бъде предоставяна на нуждаещи се в обществени трапезарии – това е съвместна инициатива на омбудсмана на страната Мая Манолова и Българската православна църква. За инициативата съобщи Манолова във финансовата институция. Такива трапезарии трябва да бъдат отворени още през следващите седмици в няколко български общини като пилотни проекти, стана ясно от думите на Манолова. Тя посочи, че ще се създаде организация за максимално бързо превозване на храните от топлите витрини до нуждаещите се. Контролът върху качеството и безопасността тези храни ще се извършва от Българската агенция за безопасност на храните. “Наистина е престъпление при толкова недохранени хора да се изхвърлят храни”, каза още Манолова.
Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира пред “Агрозона”, че вече приготвената, но останала храна от ол-инклузив програми, кетъринг компании, ресторанти и топли витрини е с много кратка трайност. “Това са храни, които следва да бъдат консумирани във вида, в който са приготвени, до 4 часа, съответно трябва да има достатъчно добро оборудване за тяхното бързо охлаждане, температурно съхранение, индивидуално опаковане.”, каза Миланова. Тя отбеляза, че Хранителната банка не участва в тази инициатива и като първа стъпка организацията не би могла да се ангажира с такава програма.