Фермери излизат на протест в четвъртък пред МЗХ, искат оставката на министър Вътев

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

6 браншови организации от животновъдния и оранжериен сектор завиха намерение за протестни действия в четвъртък заради неизпълнени условия по подписания меморандум през септември и недостатъчно финансиране в сектора. Освен това те поискаха и оставката на земеделския министър.

Животновъдите представиха списък с искания, които настояват да бъдат изпълнени спешно, поради затруднената финансова ситуация в сектора и фалита на редица ферми през последните месеци. Едно от основните искания е оставката на министър Вътев.

“Той не успя да задвижи сектора, да вървим напред, да оцеляваме. Ние не сме алчни, както той ни нарече, борим за оцеляване. Всичко, кето министър Вътев пое като ангажимент, не го изпълни, затова ние настояваме за неговата оставка. Подписания меморандум през септември не се спазва, нищо не се случи”, заяви по време на пресконференция Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

Протестното ществие ще започне през Министерство на земеделието и храните и ще завърши на пл. Независимост пред Министерски съвет

“Възмутена съм от държанието на този министър, да обижда армията от работещи хора, защото сме поискали справедливо разпределение на средствата по де минимис. Това е първия министър, който не е казал, че уязвимите сектори са в беда. Той трябва да тропа в Брюксел. Все още има колеги, които не са получили пари по украинката мярка, това е престъпление. Това са хората, които осигуряват продоволствието на държавата. Средствата, които получаваме сега по преходна национална помощ са 1/3-та от средствата в предходни програмни периоди. Защо Министерство на земеделието не се намеси и не промени нещо, когато се получиха тези унизително ниски ставки от 73 лв. на крава, при над 200 лв. предходни години? Министър Вътев трябваше да направи път към Министерство на финансите и с факти да докаже, че трябват средства за сектора поради тежното финансово състояние”, коментира Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България (АББ).

“Обръщам се към министър председателя на България – не си затваряйте очите пред проблемите в този сектор. Няма кой да тегли това земеделие. Очакваме да ни насрочите среща, за да представим пред вас проблемите на млечното животновъдство. Поискахме средства по де минимис за млечно животновъдство. Вноса на сурово и сухо мляко убиват българското производство. Не може със 73 лв. преходна национална помощ, трябва да има доплащане поне до нивата, които сме получавали предишните години”, допълни още Степанчева.

“Министър Вътев, идвайки на власт, пое ангажимент да коригира тези ставки. Той ни излъга, това е една от причините, поради които искаме оставката му”, заяви  Димитър Зоров, председател на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

Не виждаме в новия бюджет за догодина да са заложени средствата, необходими за оцеляването на някои сектори. Тази зима, ако се очертава да бъде студена и тежка, то всички полиетиленки ще заминат. Земеделците страдат от управлението на МЗХ, до ден днешен не се е намерил министър, който да намери решение за бързи решения в земеделието, най-вече в чувствителните сектори. Нашия сектор бе орязан нарочно”, коментира Велин Георгиев – Национална асоциация на оранжерийните производител (НАОП).

“Оранжерийните производители са сред най-пострадалите в следствие на войната в Украйна. 90% от разходите на оранжериите са за енергия. При тези войни, тази зима ще бъде още по-тежка. България няма договор за доставка на газ от Русия. Търсим решение да се вкара газ сега, докато цената още не е скочила нагоре. В тези условия никой не подписва договори за газ – няма бъдеше, няма предвидимост. В момента не се знае Булгаргаз ще има ли газ, и дружеството ще го има ли въобще. Ситуацията е трагична”, допълни още Георгиев.

“Основният проблем за зеленчукопроизводителите е неполучената украинска помощ. Унгария и Полша защитиха производителите си въпреки Брюксел, а ние какво правим?”, запитаха те.

“Министър Вътев трябва да проумее, че месото е останало без кокал. Досега не помня за 30 г. министър на земеделието да е тръгнал с директна атака към хората, които му изкарват заплатата. Не може да изкарваш конфиденциална информация за това кой колко пари е взел. Никой не е взел повече пари от ставката, която е била заложена”, заяви Зоров.

“С тази политика няма да продължим много дълго време. Сектор животновъдство с мъка си заминава. Нямаме повече намерение да отстъпваме. Призовавам целия земеделски бранш, дори българските потребителите, в четвъртък, в 11 часа, нека се съберем и защитим бранша”, допълни той.

Планираме утре да се включим в заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите, където да представим и защитим исканията си, заявиха още животновъдите.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА