ЕП ще гласува целенасочен преглед на Общата селскостопанска политика

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

По време на заседанието ще бъде гласувано изключението по ДЗЕС 1 за съотношението на постоянно затревените площи

ЕП ще гласува целенасочен преглед на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, за да се намали административната тежест и да се увеличи гъвкавостта за земеделските стопани.

За да се ускори приемането на мерките, Парламентът се съгласи да разгледа досието по неотложната процедура. Предложението, внесено от Комисията, предвижда преглед на Регламента за стратегическите планове по ОСП и на т. нар. „хоризонталния регламент“ по ОСП. Членовете на ЕП ще гласуват предложението на Комисията с технически изменения, предложени от Съвета.

При отделно гласуване във вторник, пленарното заседание трябва да реши дали да възрази срещу предложението на Комисията, за да се позволи по-голяма гъвкавост на държавите членки при прилагането на друго условие на ОСП: изискването за запазване на съотношението на постоянно затревените площи спрямо земеделската площ над 5 % в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични условия, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Малките стопанства под десет хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на правилата на ОСП.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА