Производството на говеждо месо в ЕС ще се увеличи през следващата година според годишния пазарен доклад на ЕК. След двегодишен рязък спад производството се очаква да се възстанови заради увеличената численост на млекодайни говеда, гласи докладът, цитиран от globalmeatnews.com. Прогнозите са, че увеличаващото се население и по-силният икономически ръст в развиващите се държави ще повишат потреблението на месо, както и износа. Въпреки това прогнозата до 2024 г. е, че производството на говеждо ще се върне отново до “историческия спад”. Спадът в производството ще продължи, въпреки че темпото ще е по-бавно в сравнение с 2008 г. по време на икономическата криза. До 2024 г. докладът на Комисията прогнозира бавно понижение числеността на стадата.
През следващата година се очаква да се повиши и производството на свинско след тригодишен спад. Предвижда се, че европейският износ на свинско ще се увеличи заради конкурентоспособността на сектора и световното търсене.
Все още има стабилен ръст и в световната консумация на млечни продукти. Нарастващото търсене от Азия и Африка до голяма степен ще бъде задоволено от европейски продукти.
След няколкогодишен спад се предвижда да се стабилизира и производството на козе и овче месо. Най-добри обаче са прогнозите за птичето месо, чиито производство и консумация ще нараснат съществено през следващите 10 години.
Икономическата криза и по-високите цени са довели до спад на потреблението на месо до най-ниското ниво от 11 г. насам (64.4 кг на човек на година). До 2016 г. ще се възстанови консумацията, след това отново ще последва спад.