ЕК очаква лек спад в производството на пилешко месо през 2022 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Очаква се негативният тренд да продължи и през 2023 г.

Според краткосрочната прогноза на ЕК, производството на пилешко месо в ЕС ще намалее слабо през настоящата година – с 0,9%. Основания за това са високите разходи за фуражи и енергия, както и разпространението на инфлуенца по птиците. Негативният тренд ще продължи и през 2023 г., като прогнозирания спад е с 0,4%, съобщиха от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Отчетената от ФАО стойност на индекса на световните цени на месото през м.октомври е 118,4 пункта отбелязвайки понижение за пореден месец (-1% спрямо предходния месец). Намаление се наблюдава при цените на всички меса, като то е с най-сериозен размер при овчето и агнешкото месо (-3%), в резултат от увеличените доставки от Океания.

Експертите от ФАО очакват умерен растеж на световното производство на месо през 2022 г. – до 360 млн. тона (+1% на годишна база).

Глобалната търговия с месо ще се свие с 1% през 2022 г. спрямо 2021 г., отразявайки предимно намаления внос на месо в Китай. Очакваният спад е с близо 20% на годишна база, което ще доведе до свиване делът на страната в световния внос на месо от 30% през 2020 г. до 21% през настоящата година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА