ЕК: ЕС е отделил 2,5 млрд. евро за спешна подкрепа на фермерите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Въведени са 63 извънредни мерки в подкрепа на европейските земеделци, засегнати от слаба реколта, ниски цени, увеличени производствени разходи или прекъснати вериги за доставки

От 2014 до 2023 г. Европейският съюз е осигурил 2,5 милиарда евро за спешна подкрепа на европейските земеделци. Това сочи доклад, представен днес от Европейската комисия, съобщава БТА.

Данните показват, че земеделците в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария са получили общо 156,3 милиона евро миналата година от общата сума заради въздействието от вноса на селскостопански стоки от Украйна. Увеличаването на вноса от Украйна в държавите от ЕС в близост до украинската граница се отразява на местните земеделски стопани, се посочва в документа.

На някои места в ЕС допълнителният внос доведе до вътрешно свръхпредлагане, понижаване на местните цени или пренасищане на логистичните вериги, отчита ЕК. Допълва се, че на правителствата в засегнатите държави от ЕС е било позволено да предоставят държавна помощ, равна или двойно по-голяма от европейската.

Общо ЕК е въвела 63 извънредни мерки в подкрепа на европейските земеделци, засегнати от слаба реколта, ниски цени, увеличени производствени разходи или прекъснати вериги за доставки. Докладът бе представен в навечерието на очакваното решение на комисията да предложи при необходимост допълнителна подкрепа за земеделците в граничещите с Украйна страни от ЕС.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА