Днес започва приемът на проекти по мярка 121 от ПРСР

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

До 5 юли може да се кандидатства за модернизиране на земеделски стопанства, общият бюджет е 43 млн. евро

От днес започва приемът на проекти по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”от ПРСР. Заявления за модернизация ще могат да се подават до 5 юли съгласно издадената заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие”. Приемът на проекти е свързан с решение на Министерски съвет за наддоговориране на 600 млн. лева по ПРСР до края на годината. Така на практика това е последната възможност за кандидатстване по мярката в този програмен период. Общият бюджет на приемния прозорец е 43 млн. евро, от които 25 млн. са съгласно Решението за наддоговориране, а другите 18 млн. евро са останали в бюджет за договаряне от предходни приеми по мярката.

С издадената заповед на Румен Порожанов, съгласно Наредба № 8/03.04.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 121 от ПРСР са определени направленията за инвестиции и съответните бюджети. За инвестиционни предложения на млади фермери, изпълняващи проекти по мярка 112 е придвиден бюджет от 2 млн. евро. За такива, които изпълняват проекти по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, също е предоставен бюджет от 2 млн. евро.

Производителите на култури от сектор „плодове и зеленчуци”, които са определени в приложение към издадената заповед за прием, ще имат на разположение общ бюджет от 10 млн. евро.

17 млн. евро е определеният бюджет за инвестиции на земеделски производители и признати организации на земеделски производители, с изключение на кандидати с проекти за инвестиции, насочени към производство, съхранение и продажба на зърнено-житни и маслодайни култури. В заповедта изрично е посочено, че през този период на прием на проекти ограничението не се прилага за кандидати с проекти изцяло насочени към инвестиции в сектор „Животновъдство“, в случай че инвестициите са само за задоволяване на собствените нужди на земеделското стопанство.

От днес до 05 юли ще може да се кандидатства и за инвестиции по гарантираните бюджети за постигане на стандартите на Общността. За целта е предвиден бюджет от 12 млн. евро. Инвестициите са насочени в три направления – за привеждане на съществуващите животновъдни стопанства от сектор „Мляко“, както и други животновъдни сектори извън сектор „Мляко“, в съответствие с изискванията на стандартите на Общността, включително инвестиции за прилагане на Нитратната директива.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements