Бразилия: Експортните стоки изместват продуктите на малките производители

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Със световното първенство по футбол Бразилия е във фокуса на общественото внимание. Петата по големина страна в света обаче не само има талантливи футболисти, но и е важен износител на земеделски стоки. Най-важните земеделски райони на Бразилия са Мато Гросо на изток и Сан Паоло и Парана на юг. Пет процента от БВП на страната се генерират в сектор Земеделие, като най-голямата част от продукцията отива за износ. Основните стоки за износ са захар, соя и кафе. Култивирането на соя и захарно цвекло обаче има негативни страни. Площите с тропически гори продължават да се свиват и да производителите на соя са се задължили да не преработват соя от района на Амазонка.

Захарната тръстика се използва широко като източник на енергия. По-голяма част от автомобилите (90%) се задвижват от смесица между етанол и бензин. За да се осигури достатъчно земя за засаждане на захарна тръстика, често се използват площи, които преди са служили за отглеждане на животни. Това изтласква пасищните животни в области, които са били залесени и не остава място за малките фермери, които отглеждат традиционни култури като ориз, маниока и бобови растения. Те все повече изчезват от селския пейзаж в Бразилия.

Огромно предимство на икономиката на Бразилия е климатът. Времето е постоянно топло и има много валежи, а почвата се обработва лесно.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА