България нотифицира 143,5 млн. лв. по COVID мярката

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Предизвикателствата пред сектора са големи. Средствата, които са дадени за нотификация към Европейската комисия по COVID мярката са 143,5 млн. лв. Очаква се одобрение от ЕК в рамките на месец. Вече има анализ по какъв начин ще бъдат разпределени средствата по сектори. Предвижда се стопаните да ги получат до месеците юни-юли 2022 г.. Това заяви зам. министърът на земеделието Момчил Неков по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в отговор на запитване от народния представител Ализан Яхова по отношение на напредъка, който е постигнат по нотифицираната COVID мярка.

Предвижда се още едно допълнително, извънредно подпомагане за земеделските производители в размер на до 5% от останалите средства по втори стълб на ПРСР

През 2020 г. имаше извънредна кризисна мярка от втори стълб на ПРСР, когато бяха отпуснати средства като COVID помощи в размер на 2%. Кипър и Хърватска направиха предложение  държавите, които имат неусвоени средства във втори стълб, в рамките на до 5% от тези средства да бъдат използвани за директно подпомагане на земеделските производители. Вече 11 държави са подкрепили тази извънредна мярка до 5%, България е една от тях. Това ще бъде още една възможност за директно подпомагане на земеделските производители чрез втори стълб на ПРСР”, заяви Неков.

“Отделно, по чл. 219 имаме малко над 10 млн. евро, като към тях можем да добавим допълнително средства. В момента те са обект на обсъждане. Тези средства ще бъдат на разположение на земеделските производители през следващите месеци”, допълни още зам. министър Неков.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама