МС одобри помощите от Брюксел за млечния сектор

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Българското правителство одобри резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, на което Европейската комисия представи трети пакет от мерки за подпомагане на сектора. Те възлизат на  500 милиона евро и са предназначени основно за млечния сектор. Средствата имат за цел да подпомогнат излизането на сектора от кризата като се стабилизират производството и индиректно цените, както и да се осигури ликвидност на земеделските производители, става ясно от прессъобщение на Министерски съвет.

150 милиона евро ще бъдат разпределени между фермери, които сами решат да намалят доставките си на мляко и съответно да помогнат за възстановяване на пазарния баланс между търсенето и предлагането. 350 млн. евро са средствата за национални проекти в помощ на   производителите. С тези средства страните от ЕС имат възможност за гъвкавост при използването в помощта си за уязвимите подсектори в животновъдството. Държавите могат да предоставят и национални доплащания в размер на 100%.

Други европейски мерки са удължаване на периода за публични инвестиции и частно складиране на обезмаслено мляко на прах до края на февруари следващата година, изплащане по-рано на по-големи авансови плащания, без необходимост от завършване на проверките на място, повишаване на цените на изтегляне на плодове и зеленчуци от пазара.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА