7 500 теренни проверки са извършили служителите на ДФЗ за два месеца и половина

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

В момента е активният период за извършване на теренните проверки по схемите и мерките, които ДФЗ – РА администрира

 

Само за два месеца и половина служителите от „Технически инспекторат“ в ДФ „Земеделие“ са извършили близо 7 500 теренни проверки на бенефициенти, заявили участие в схемите, мерките и програмите, които институцията администрира, съобщиха от Фонда.

До момента са направени над 6 000 проверки на място по подадените заявления по схемите и мерките на директни плащания за Кампания 2020. От тях близо 1500, обхващащи 32 290,66 ха, са извършените посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане. При тях на място се измерва размера на парцелите и се констатира наличието на заявените за подпомогне култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добри добиви.

зеленчуци, реколта, Agrozona.bg

За първите посещения на място са избрани зеленчукопроизводителите

След анализ на резултатите от извършените проверки през 2019 г. и спрямо подадените заявления за Кампания 2020, за първите посещения на място са избрани заявления със следните култури: домати – оранжерийно производство, пипер – оранжерийно производство, краставици – оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи.

Контролът по обвързаната подкрепа увеличен 10 пъти

В съответствие с регламент на ЕС от държавите членки се изисква да гарантират минимален брой проверки на място, необходими за ефективно управление на финансовия риск. По решение на ръководството на МЗХГ и ДФЗ – РА за Кампания 2019 г. контролът на декларираните площи по схемите за обвързана подкрепа е увеличен 10 пъти. Извършени са  проверки на 50 % от заявените площи, при заложени 5% теренни проверки.

Увеличени са ставките за добросъвестните земеделци заради проверките

Увеличеният контрол доведе до недопускане на плащания към производители, които не отговарят на условията за подпомагане. В резултат на тези проверки добросъвестните земеделски производители получиха по–високи ставки на подпомагане на ха, тъй като съгласно правилата за прилагане на обвързаната подкрепа, общият наличен бюджет по отделните направления се разпределя на окончателно допустимите за подпомагане хектари или животни.

Над 1 200 проверки по схемите и мерките за виновинено грозде, Застраховане на реколтата, Agrozona.bg

По схемите и мерките на Селскостопански пазарни механизми са извършени над 1 200 теренни проверки. Направените проверки в сектор „Вино“ наброяват 250. На 100% са  инспектирани всички проекти преди плащане по мярка “Преструктуриране и конверсия на лозя”. По мярка “Кризисно съхранение на вино” пък се проверяват на 100% подадените проекти преди те да бъдат одобрени.

По подмерките на ПРСР 2014-2020 за последните месеци са направени близо 300 проверки на място на проекти с подали заявления за окончателно плащане.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА