22 кланици са осигурявали бялото месо през 2019 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

22 са специализираните кланици за производство на бяло месо в България през 2019 г. или с две по- малко в сравнение с предходната година, става ясно от статистиката за дейността на кланиците за бяло месо в България на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Колим по- малко бройлери, но вадим повече месо от тях
БАБХ, КАЖИ, Agrozona.bgПрез 2019 година са заклани с 2.2 % по-малко птици и зайци в сравнение с 2018 година. Броят на закланите пилета бройлери намалява с 1.6%, но  произведеното месо от тях (вкл. субпродуктите) с увеличава с 0,3% спрямо предходната година и се равнява на 89 108 тона.
Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях се увеличава съответно с 15.9% и 23.1% спрямо 2018 г., а средното живо тегло преди клането е 2.6 кг, със 0,1 кг повече, спрямо година по- рано.

Увеличава се средното живо тегло на зайците спрямо предходния период до 2.6 кг.

Бургас, черен дроб, Agrozona.bgНамаление от 2,1% се отчита в средното живо тегло на патиците, което вероятно се дължи на по- ниския обем втлъстен черен дроб или намаляването на прилаганата практика за „гушене“.
През 2019 година произведеното месо от пилета бройлери и други кокошки се увеличава с 1.3% в сравнение с 2018 година. Общото количество на произведените субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци през 2019 г. е 9 402.5 тона, което показва намаление от 1,8% спрямо 2018г.  Делът на втлъстения черен дроб е 25.5%.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА