Земеделският министър: Училищата няма да загубят собствеността си

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Няма опасност земеделските училища, които преминаха към общините от 1-и август, да загубят собствеността си. Така отговори министър Десислава Танева на въпрос на „Агрозона“ за евентуални проблеми, свързани със имотите на школата. Според нея промените са добро решение, защото така има по-голяма възможност училищата да бъдат управлявани в интерес на местната общност.

 Местните власти знаят какви специалисти са нужни

 „Земеделието е специфично, то е с много дейности, много производство за всяка област и мисля, че влиянието на местните власти в това управление като посока за това какви кадри са необходими на местната общност, със сигурност би било по-добро, отколкото централно за цяла България.“, каза още тя.

Процедурата по прехвърлянето на собствеността вече е минала. Приключени са актовете, с които МЗХ предава тази собственост. Земеделската земя, която се предава на общините за тези училища е два вида. Единият вид е държавен поземлен фонд. Това са земи, която не се предават като собственост, а само за управление.

 Областният управител ще стопанисва нивите, ако се закрие школото

В случай, че не се ползва за нуждите на училището, тази земя ще влезе отново в управление по реда за държавната поземлена собственост. По отношение на земите, които са собственост на самите професионални гимназии – има ниви, получени при различни реституции и дарения. Това важи особено за по-старите аграрни училища у нас. Те се предават пак на самата професионална гимназия. Ако тези училища бъдат закрити по една или друга причина, тези имоти следва да бъдат отнети от общината по реда на чл. 17 от Закона за държавната собственост. В най-лошата хипотеза тези имоти няма да бъдат върнати в управление на Министерство на земеделието, но те ще бъдат стопанисвани от областния управител като представител на държавата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА