Зелено сирене, шоколад и младост

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Семейството на Сиана Димитрова са единствените производители у нас на прочулото се по цял свят зелено сирене от Черни Вит. Припомняме, че в класация на английския всекидневник „Телеграф“ за най-добрите сирена на Европа нашенското зелено сирене беше класирано на трето място. Сани разказва, че родителите й се занимават със запазване на един уникален български продукт, застрашен от изчезване. Климатът, влажността на въздуха и температурите в селцето са благоприятни за развитието на плесента, типична за млечния продукт.

Сиана е на 16. През лятото, когато е във ваканция, помага за производството на специалитета – и при изкупуването на мляко от местни фермери, и при подсирването. Занимава се още с продажбите, тя е и лицето на зеленото сирене по време на изложения. Редовно дава интервюта за чуждестранни медии.  „Има голям интерес. Хората наистина много си интересуват, защото това е единственото плесенно сирене на Балканите“, разказва Сиана.

Времето

sani
Сиана Димитрова представи зеленото сирене в Брюксел по време на фермерски пазар пред Европейския парламент

Девойката разказва, че участието й в семейния бизнес по никакъв начин не пречи на срещите й с връсници: „Човек винаги трябва да може да си разпредели времето и оптимално да го използва.“ Сани посвещава време на дейностите, свързани със сиренето, по две причини. Първо, защото е вътрешно убедена, че този уникален за страната ни продукт трябва да се запази и производството му да продължи, и второ, защото вижда какво голямо удовлетворение носи той на родителите й. Амбициите на Сиана обаче не спират само до тук. В плановете за бъдещето включва и фармацията, с която също иска да се занимава.

Издайнически аромат

Покрай многото изложения, на които участва семейството с продукта си, има и забавни случки. За една такава разказва Сани. Когато били на летището в италианския град Бра за изложение миналата година, получили багажа, в който е сиренето, позатоплен след полета. „Сиренето, тъй като е с много остър аромат, беше замирисало страшно силно. Просто оставих баща ми да носи куфара пред мен, а аз спазвах дистанция, както и всички други хора наоколо.“, смее се младата дама.

 

Гурме

Шоколадови трюфели със зелено сирене

Сиана споделя, че тя самата също редовно си похапва от семейния специалитет. Има и гурме предпочитания – любими са й шоколадовите трюфели със зелено сирене. Семейството ги приготвяло и за изложения, където винаги се разграбвали много бързо.

За читателите на „Агрозона“ младото момиче разкри тайната на притогвянето им – зелено сирене се намачква и към него се прибавя ментов сироп. От сместа се правят малки топченца. Отделно се разтопява шоколад, към който се добавя течна сладкарска сметана. Шоколадово-сметановата смес се изчаква да изстине, докато стане с гъвкава консистенция, с която лесно могат да се оформят малки шоколадови кръгчета. В средата на всяко кръгче се поставя топче сирене и се оформя трюфел. За да е още по-изискано, шоколадовото изкушение се овалва в натурално какао.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА