Забавяне в птицевъдния сектор на Италия заради кризата с COVID-19

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Повишеното търсене на пилешко месо и яйца в италианската търговия на дребно поддържа индустрията стабилна, но мерките за сигурност и защита  забавят времето за производство и дистрибуция.

Италианският сектор за домашни птици е изправен пред кризата от COVID-19 и „забавянето на активността е неизбежно“, потвърди г-н Антонио Форлини, президент на UnaItalia, в изявление за EuroMeat News.
Италианската верига за пилешко месо обикновено е добре подготвена по отношение на протоколите за сигурност и управление на кризи. Компаниите и техните доставчици могат да продължат да работят, съгласно кризисното законодателство, прието от италианското правителство за осигуряване на основните стоки за изхранване на населението.
Всички производители на домашни птици и яйца в Италия продължават всички операции, като развъждане, клане, производство и разпространение, с неизбежно забавяне и все пак при предохранителни и отговорни протоколи, следвайки препоръките на властите. Протоколи за сигурност са били приложени по-рано – още преди излизането на официалните указания – да се сведе до минимум риска от зараза между работниците във всички офиси и заводи”, каза  Форлини.
„Домашните птици и яйцата бяха основният избор в сегмента на животинските протеини за италианските потребители, когато ограничителните мерки, наложени от огнището на коронавирус, ги принудиха да складират запаси от храна в домовете за поне една седмица или повече.“, сподели още той.

БАБХ, Полша, Agrozona.bgПредимство за местните пазари
Тенденцията е такава на повечето пазари, а сегментът на хранителните услуги, основан предимно върху износа, едва покрива търсенето на храна на пазара. Очаква се увеличеният брой домашни ястия, които хората приготвят, когато са вкъщи, да променят хранителните навици на пазарите, засегнати от кризата. Малка картина на тази нова реалност идва от Италия, където домашните птици и птичи продукти все още са с голямо търсене.
“Производителите на домашни птици и яйца са изправени пред нарастващото търсене от търговците на дребно, както и големите супермаркети, тласнати от увеличеното вътрешно потребление. Благодарение на ангажираността и отговорността на ръководството и работниците от цялата верига засега секторът се справя с напрежението. Ние сме много горди с всички усилия, благодарение на които все още гарантираме производството на месо и яйца на италианското население в тази драматична ситуация. Всички италиански производители на птици и яйца също подкрепят местните общности с дарения за болнични и спешни служби, и с икономически бонуси и здравно осигуряване за работници,събрани са поне 5 милиона евро досега “, добави президентът на UnaItalia, Антонио Форлини.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА