Кимионът е добре позната у нас подправка, използва се и в народната медицина, но най-известен е със своето ароматно присъствие в луканките и суджука. Ако искате да си отгледате в градината и тази подправка, трябва да се съобразите с нейните изисквания. Изберете рохкави и пропускливи, но богати почви.
Ако почвата във вашата градина е тежка и задържаща вода, растенията ще са слаби. Най-добри са местата с южно, югоизточно и югозападно изложение, със слаб наклон и възможност за бързо оттичане на повърхностната вода. Сеитбата започва много рано напролет. Добре е определеното място да е наторено предварително с прегорял оборски тор и суперфосфат. Засява се в редове, всеки е 25 см един от друг. Семената са дребни, затова е добре да се смесят със ситен пясък. Не трябва да се засяват на повече от 2-3 см дълбочина. За да се предпазят от кореново гниене, непосредствено преди сеитбата семената за посев се обеззаразяват, поникват за 20 дни. Кимионът е едногодишно тревисто растение, от което са известни два вариетета – високостъблен, с височина до 50 см, и нискостъблен – до 25 см, чийто семена са с по-силна миризма.
Въпреки че е растение на субтропиците, кимионът се сее у нас от 1909 г. Семената съдържат етерично масло със специфичен аромат, който се дължи на алдехида куминал. Отглежда се успешно в Южна България, добри резултати има и в Добруджа.