Йордан Матеев: Свръхрегулирането на търговските вериги ще доведе до повече внос

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Свръхрегулирането на търговските вериги може да доведе до повече внос и ориентация към работа с големи производители, за това предупреди в ефира на Нова телевизия Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия, предава агенция “Крос”.

Президентът, както Агрозона писа, върна за ново обсъждане Закона за защита на конкуренцията и Закона за храните. Матеев подчерта, че т.нар. Закон за веригите няма да помогне на производителите, а ще окаже неблагоприятно влияние върху тях, може да доведе дори до фалит.

„С този закон, дори и вносителите не го крият, се цели увеличаване на печалбите на българските производители. Само че, българските производители, които са конкурентоспособни, печелят добре. Проблемът е с производителите, които са неконкурентоспособни. Накрая става така – да увеличим печалбите на неконкурентоспособните за сметка на крайния потребител. Ние не сме съгласни с това”, каза  Йордан Матеев.

От Сдружението за модерна търговия  „Настояваме от доста време за оценка на въздействието, но тя не беше направена и никой не може да каже каква е цената, която ще платят крайният потребител, малкият и средният бизнес и търговците”, посочва Матеев.

Един от вносителите на закона, Корнелия Нинова от Коалиция за България, е на мнение, че новите текстове са в защита на производителите в страната.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама