Президентът връща поправките в Закона за защита на конкуренцията и в Закона за храните за ново обсъждане

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Промените в Закона за конкуренцията и Закона за храните, приети на 18-и юни, са върнати от президента Плевнелиев за ново обсъждане, съобщава пресцентърът на Президентството. Причината е, че не се знае “какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите”, не е ясно и дали промените няма да доведат до повишаване на цените на хранителните стоки.

Недопустимо е да не се направи предварително оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери, гласи прессъобщението. Тъй като част от измененията са неясни, това вместо да ограничи нелоялните търговски практики, ще затрудни търговския оборот и ще повлияе отрицателно върху икономическото развитие.

В Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лв. Тези търговци ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия и да ги публикуват на сайта си. Според президента не е ясно как и поради каква причина е избран критерият 50 млн. лв. Той създава условия за неравнопоставеност между компании, които извършват еднаква дейност. Задълженията, откроени в закона, са само за търговци на храни, без да се уточнява защо извън регулация остават производители и доставчици на храни с такъв оборот.

Друго съображение на президента, е, че публикуването на типовите договори създава условия за нарушаване на условията на конкуренция, понеже се разкрива търговска тайна. Това от своя страна може да доведе до уеднаквяване на условията и създаване на картел.

Предвиденият в промените 30-дневен срок за плащане от датата на издаване на фактурата за доставка не отговаря на Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16-и февруари 2011 г. относно борбата със забавяне плащането по търговски сделки, който е въведен и в Търговския закон, посочват от Президентството. Решението контролиращите производството и търговията с храни да проверяват и да дават оценки на клаузи в търговски договори е определено като неприемливо.

Законодателят задължава търговците на храни да приведат договорите за доставка на храни в 6-месечен срок от влизане в сила на Закона. Предоставеният 6-месечен срок за привеждане на тези договори в съответствие с новите правила е недостатъчен, гласи още съобщението.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА