102 189 тона птиче месо и карантии са внесени у нас през миналата година, сочат предварителните данни на НСИ като 7 321 тона от тях са карантии. Вносното количество е с 0,5% по-малко спрямо от предходната година, което се дължи на по-малките количества месо от петли и кокошки (обикновено формиращ около 90% от общия внос). Вносът на месо от пуйки и други домашни птици отбелязва несъществено увеличение, сочи анализ на земеделското министерство.
Близо 99% от общите доставки на птиче месо и карантии през 2016 г. са от ЕС. Обичайно най-голям е вносът от Полша, който възлиза на 46 307 тона. Полша е и най-големият производител на пилешко месо с над 2,3 млн. тона през 2016 г. в рамките на Общността. Големи количества са доставени и от Румъния (11 663 тона), Гърция (8 645 тона), Германия (6 735 тона), Нидерландия (6 041 тона) и Франция (3 648 тона).
Вносът на птиче месо и карантии от трети страни през 2016 г. остава малък по обем – 1 142 тона, въпреки че е увеличен с близо 30% спрямо предходната година. Внесен е предимно замразен пилешки черен дроб от Бразилия.
През 2016 г. няма съществено изменение на годишна база в обема на внасяните количества месо от петли и кокошки (намаление от 1%) и на месо от пуйки и водоплаващи птици (съответно с 4,5% и с 3,5% повече), сочи анализът.
Вносът на пилешко месо и карантии през годината е почти изцяло от ЕС (98,8% от общия внос), като най-големи доставки са осъществени от Полша (42 975 тона), Румъния (10 986 тона) и Гърция (6 847 тона), следвани от Нидерландия, Германия и др.