Вижте кои забрани за риболова влизат в сила от днес

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

С цел опазване на биологичното разнообразие и осигуряване на оптимални условия за размножаване и развитие на популациите от риба и други водни организми в естествените и изкуствени водните обекти в страната се забранява уловът на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

Забрани спрямо надморската височина, на която се намират водните обекти

От днес до 31 май ще бъде в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.
За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната ще влезе в сила от 1 май до 15 юни.

Забрани за улов на Дунав и в Черно море

От 15 април до 15 май включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В същия период е забранен и улова на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта. В Черно море не се разрешава и уловът на калкан през периода от 15 април 2019 г. до 15 юни 2019 г. включително. Контролът по изпълнение на забраната се възлага на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В Заповедта се посочват водните обекти на територията на страната, в които любителският риболов ще бъде разрешен през периода на забраната. Пълния им списък може да видите ТУК.

В неделя, директорът на РЗИ Варна, д-р Дочка Михайлова издаде заповед, с която забрани посещението на плажовете и морския бряг. Според нея позицията на ИАРА да може да се ходи на риба по време на пандемия влиза в противоречие с част от ограниченията, заради пандемията. Варненци изразиха недоволство от нейното решение като излязоха на протест пред сградата на общината.

Оше по темата:
Разрешават нощния риболов до 1 ноември 

Удължават забраната за стопански риболов на река Дунав

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements