Ведомствените бензиностанции „под прицел“

Vedomstveni benzinostancii
Автор: Агрозона
Споделена0

След вопъла на браншовите организации, от Националната агенция по приходите (НАП) отчетоха притесненията в сектора и с наредба, публикувана на 12.04. т.г. премахнаха изискването за свързване на измервателните уреди на ведомствените бензиностанции на земеделските производители с електронната система на НАП. Това изискване беше залегнало в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове и предизвика сериозно негодувание в земеделските среди. Настоящите промени в голяма степен се явяват облекчение за фермерите, които на практика не генерират приходи от продажба на горива, а ги потребяват единствено за собствени нужди и третирането на техните ведомствени бензиностанции като търговски обекти води до допълнителни и неоправдани счетоводни и административни разходи. Въпреки всичко обаче, изискванията към фермерите не са отпаднали напълно. За да не отчитат ежедневно количествата гориво в своите инсталации, те ще трябва да отговарят на три условия:

– Да плащат на своите доставчици на гориво само и единствено по банков път;

– При никакви обстоятелства да не продават гориво, а да го използват единствено и само за своята дейност;

– Да подават данни в НАП за количествата получено гориво, чрез специална уеб-базирана система, която предстои да заработи на 1 май.

Според заложеното в закона, данните за получените количества гориво трябва да бъдат отчетени в рамките на деня на извършване на доставката и да бъдат удостоверени с електронен подпис. Това предизвика нови полемики не само сред земеделските производители, но и сред по-дребните търговци на горива и смазочни материали, тъй като „отчитане в рамките на деня“ означава допълнителни разходи за заплащане на извънреден труд в празнични и почивни дни и извън работно време, за служители или външни фирми, тъй като в селскостопанския сектор на практика няма дни без работа, особено по време на кампании по обработки или прибиране на реколтата. Много от фермерите изразиха притеснения, че изискването за електронен подпис и отчитане по интернет ще ги затрудни. „На много места в страната интернет връзката е слаба или липсва – това би могло да е сериозен проблем при стартирането на прилагането на новите изисквания“, коментира пред Агрозона Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/.

Важно е да се уточни, че гореизброените изисквания ще важат както за юридически, така и за физически лица земеделски производители, тъй като и те се водят данъчно задължени субекти. Предстои от НАП да организират обучения до края на април върху това как ще функционира уеб-базираната система за отчитане. Очаква се и работен вариант на системата да заработи на сайта на НАП от 20 април, като на 30-то число същия месец всички данни ще бъдат изтрити и системата ще заработи наново официално от 1 май.

От НАП заявиха, че новите мерки са необходими, за да излязат „на светло“ огромни количества горива и смазочни материали, които към момента са в сивия сектор. Те са валидни за всички и в никакъв случай не са насочени само към земеделските производители. От агенцията са на мнение, че производителите на селскостопански продукти, които имат възможността да поддържат собствени ведомствени бензиностанции, не би следвало да са затруднени от заложените нови изисквания.

Марта Йонкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *