Възстановява ли се пазарът на свинско в ЕС?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

С отварянето на заведенията и възобновяването на туризма в Европа има шанс месопреработвателната индустрия да започне да се възстановява

Цените на свинското месо в ЕС отбелязаха леко увеличение през седмицата, приключила на 24 май, показват данни на Съвета за развитие на земеделието и градинарството, цитирани от Euromeatnews. Средната цена в ЕС отбеляза ръст с малко над 1 евро през седмицата и достигна 159,42 евро / 100 кг. Цените все пак са най-ниските от април 2019 г. насам и с 15 евро по-надолу в сравнение със същата седмица през миналата година.

Лек подем бе регистриран, след като докладите за европейския пазар показаха подобрение както в националните, така и в международните продажби на месо. Търсенето от Азия остана силно и някои места за обществено хранене в ЕС отново отварят врати. Независимо от това, голяма част от Европа все още изпитва трудности поради значителни забавяния и постоянна несигурност във връзка с развитието на коронавируса. По-нататъшно увеличение на цените не може да бъде гарантирано и отчасти ще зависи от начина на управление и развитие на COVID-19 през следващите седмици.

Движенията на цените през последната седмица бяха различни при основните производители. Най-големият ръст бе отбелязан в Полша с + 8,61 евро. Цените в Германия също се увеличиха с  2,79 евро. На други места те обаче все още падат, особено в Испания, където само за седмица цената се е понижила с 3,55 евро.

Възходи и спадове в износа на испанско свинско месо

През първото тримесечие на 2020 г. обемите в Испания са нараснали с 14% или 79 000 тона спрямо година по-рано. Това отчасти е отражение на по-високото производство, което за същия период е нараснало с 4%, или 56 000 тона, в сравнение с януари-март 2019 г. Освен това, въпреки съобщенията за някои затруднения, търсенето от основния експортен пазар, Китай, продължи да бъде по-високо с обеми до 87% (+104 000 тона). Основното търсене на внос остана много силно, тъй като вътрешното производство все още бе силно ограничено поради епидемията от африканска чума по свинете.

Износът за Южна Корея намаля с цели 51% или 12 хил. тона по-малко, отчасти поради намаленото търсене, тъй като тази страна също се бори с коронавируса. Страната обаче е малък пазар за испанско свинско месо. Франция от друга страна е по-важен пазар за испанското свинско месо и обемите за там също паднаха с 10% или 7000 тона. Потребителското търсене на свинско месо във Франция намаля преди спада заради COVID-19 и е дългосрочна тенденция.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА