Въвеждането на самолетния способ срещу градушките е спряно

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Въвеждането на самолетния способ за борба с градушките е спряно към момента. Причината е липсата на осигурено финансиране. Към момента Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ защитава територия в Северна България, която достига до източните части на област Плевен. В областите Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич и Варна обаче не се осъществява градозащита, а в стратегията за развитие и разширяване на системата за градозащита за тази част от България бе предвидено да се използва самолетен способ за защита от градушки.

Това става ясно от отговори на министъра на земеделието и храните проф. Бозуков на въпроси на земеделски производители. Според агроминистерството изграждането на полигони и ракетни площадки не е целесъобразно поради следните мотиви: за осъществяване на ефективна защита от градушки е необходимо да бъдe изградена мрежа от полигони с прилежащи ракетни площадки, които да представляват разширение и продължение на съществуващата защитавана територия. За целта е необходимо изграждането на поне 5 до 7 полигона, всеки от които с по около 25-30 ракетни площадки, което изисква огромен финансов ресурс. Изграждането на единични полигони и ракетни площадки, които не са свързани с действащите към момента и съответно не са продължение на функциониращата система за защита от градушки, драстично намалява ефективността на градозащитата и свежда до минимум икономическия ефект.

След осигуряване на необходимото финансиране, Изпълнителна агенция за борба с градушките (ИАБГ) има готовност незабавно да предприеме необходимите действия за въвеждане в експлоатация на градозащита чрез използване на самолетен способ в района на областите Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич и Варна.

Един от основните приоритети на ИАБГ е изграждане на метеорологична радиолокационна мрежа, покриваща цялата страна. В тази връзка е в ход доставката, оживяването и настройката на апаратурата на четвърти модернизиран радар, който се очаква да влезе в експлоатация в Североизточна България. Сключен е и договор за доставка на още три доплерови цифрови метеорологични радарни станции.

Още по темата:

Има пари за изграждане на предприятие за противоградна защита

Щети от градушки само на 1% от пазените площи

Увеличава се честотата на екстремните метеорологични и климатични явления

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements