Васил Грудев: Следващата ОСП да има инструменти за превенция на кризи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Запазването на силната Обща селскостопанска политика (ОСП) е най-важното предизвикателство за следващия програмен период, това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на конференцията „Перспективи пред пазарите на земеделска продукция в България и ЕС“ в София. Грудев посочи, че съществува практика средства от ОСП да бъдат пренасочвани за справяне с кризи, а е необходимо да бъдат осигурени проактивни инструменти, чрез които да могат да се предприемат превантивни действия при задаваща се криза.

Заместник-министърът посочи, че по време на българското председателство на ЕС ще се случат основните промени в бъдещата ОСП и страната ни трябва да участва активно във формирането им. Той каза, че е необходимо засилване на обвързаната подкрепа в частта директни плащания като това респективно ще окаже въздействие върху кризите на пазарите. Друг ключов момент за бъдещата споделена агро политика е ненамаляване на инвестициите през Втори стълб на ОСП. От думите на Грудев стана ясно, че това трябва да се случи не само със субсидии, но и чрез финансов инженеринг. Той обърна внимание още, че директните плащания трябва да са пречупени не през възможността да гарантиране на дохода на стопанина, а на цената на продукцията. Той спомена като възможност и стимулиране застраховките за цена на продукция.

Заместник-министърът посочи още, че през следващата година става десетилетие откакто България прилага ОСП. За това време се е променила структурата на земеделието и се е изменил начинът, по който се прави бизнес. Като слабо място на страната ни се е откроила невъзможността за вземане на бързи и гъвкави решения на ниво ЕС.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама