Цените на селскостопанските продукти в ЕС продължиха да растат през третото тримесечие на годината

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Особено силно увеличение на цените беше отбелязано при зърнените храни с 52%, яйцата с 49% и млякото с 42%

Руската инвазия в Украйна значително смути световните селскостопански пазари през 2022 г. Русия и Украйна бяха основни износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове до началото на войната. Освен това действията за постепенно премахване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива повишиха цените на енергията. Всичко това е в основата на рязкото покачване на цените за ключови селскостопански продукти и суровини, както показват новите данни на Евростат.

Между третото тримесечие на 2021 г. (Q3 2021) и третото тримесечие на 2022 г. (Q3 2022) средната цена в ЕС на селскостопанските продукти като цяло (продукция) се е повишила рязко (+30%) за същата „кошница“ от продукти. Това представлява допълнително ускоряване на покачването на цените (+25% между Q2 2021 и Q2 2022). Особено силно увеличение на цените беше отбелязано при зърнените храни (+52%), яйцата (+49%) и млякото (+42%).

През същия период средната цена на стоките и услугите, използвани в момента в селското стопанство (т.е. суровини, които не са свързани с инвестиции) за ЕС като цяло се е увеличила с 35 % за същата „кошница“ от суровини, което е сходен темп на увеличение като между Q2 2021 и Q2 2022 (+36%). В рамките на тази кошница имаше някои значителни скокове на цените; средната цена в ЕС на торове и подобрители на почвата се е удвоила (+101%), с рязко покачване също за енергия и смазочни материали (+60%) и за храни за животни (+35%).

Тази информация идва от данните за индексите на цените на селскостопанските продукти , публикувани вчера от Евростат.
Във всяка държава членка средната цена както на суровините, които не са свързани с инвестициите, така и на селскостопанската продукция се е увеличила между Q3 2021 и Q3 2022.

Най-резки темпове на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция през този период се наблюдават в Унгария (+61%), Литва (+54%) и Словакия (+46%). Следват Естония и нашата страна. Най-малките темпове на нарастване са отбелязани за Кипър, Малта (и двете +5%) и Гърция (+9%).

Най-рязък ръст на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, е регистриран в Литва (+73%), Латвия (+68%) и Унгария (+60%). Най-малки темпове на увеличение се наблюдават в Малта (+13%), Дания (+24%) и Италия (+25%).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements