Глобалното потребление на риба за първи път в историята премина 20 кг на глава от населението. Това се дължи на значителния ръст в улова на някои ключови видове риба и намалението на загубите от риболова, става ясно от доклад на ФАО за състоянието на световния риболов и аквакултури. Независимо от наличието на прогрес в някои области, общото състояние на морските ресурси не се е подобрило. Според последния доклад на Организацията за прехрана световния обем на риболовната продукция е 93,4 млн. тона, включително от вътрешните водоеми. За първи път от 1998 г. бялата риба Минтай е с най-голям обем на улов, като отнема лидерството на аншоата.
През 2014 г. по целия свят има 4,6 млн. риболовни съдове, като 90 % от тях се намират в Азия и Африка и само 64 хил. имат дължина над 24 метра. В глобален мащаб на рибата се падат 6,7 % от потреблението на белтъчини, в същото време рибата се явява ценен източник на Омега-3, витамини, калций, цинк и желязо. Около 57 млн. човека са били заети в бранша, като една трета от тях в сектор аквакултури.
Рибната продукция представлява 1 % от международната търговия и повече от 9 на сто от глобалния селскостопански експорт. През 2014 г. той е достигнал 148 млрд. долара, за сравнение през 1976 г. е бил 8 млрд. долара. Износът на рибна продукция от развиващите се страни е бил 80 млрд. долара, което обезпечава по-висока доходност в сравнение с експорта на месна продукция, тютюн, ориз и захар, взети заедно.