Сушата поставя под въпрос качеството на реколтата от ябълки във Видинско

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

В землището на село Градец се очертава среден добив от ябълки, но все още не е ясно какво качество ще бъде постигнато. Това каза Иван Фърков, производител от региона, предаде ИА “Фокус”. По думите му, 40 дни в района не е имало валежи и се налага овощните насаждения да се поливат. Съоръженията за напояване в землището на Градец са унищожени, затова производителят използва собствен сондаж.

„Ябълката е плод, който иска много вода, особено сега, когато плодът едрее, за да е качествен”, обясни Фърков. Тази година на овощарите им се налага да се борят и с някои вредители. Ябълковите насаждения край Градец са били нападнати от кръгломиниращ молец. Борбата с него е много трудна, каза производителят. Той уточни, че обработките с препарати са започнали през април и продължават и до момента. Прибирането на реколтата от ябълки в землището на село Градец трябва да започне през първата десетдневка на месец септември. Пласментът остава проблем, каза още Иван Фърков. По думите му, по въпроса е вдигнат малко шум заради недоволството на зеленчукопроизводителите и овощарите в страната, но предстои времето да покаже, дали проблемът с вноса на плодове и зеленчуци от други държави е решен.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements