Страните от ЕС не събраха необходимото мнозинство, за да одобрят предложеното от ЕК 10-годишно удължаване на употребата на глифозат

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Следващото решаващо гласуване ще се проведе през първата половина на ноември

Страните от ЕС не събраха необходимото квалифицирано мнозинство, за да одобрят предложеното от Европейската комисия 10-годишно удължаване на употребата на спорния хербицид глифозат, като следващото решаващо гласуване ще се проведе през първата половина на ноември.

Изпълнителният орган на ЕС представи на държавите-членки проект на регламент през септември, предвиждащ подновено одобрение на глифозат – най-широко използваният хербицид в ЕС – за пазара на ЕС след 15 декември тази година, когато изтича сегашното одобрение.

Представители на страните от ЕС имаха възможност да одобрят или блокират проекторегламента по време на гласуване при закрити врати в  Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (PAFF комитет), проведено в петък (13 октомври).

Дипломатически източници потвърдиха пред Euractiv, че против са гласували Австрия, Люксембург и Хърватия, а България, Белгия, Германия, Малта, Холандия и Франция са се въздържали.

Съгласно процедурния правилник гласуването „въздържал се“ се счита за „не“ за одобрение на регламент, но не допринася за формирането на квалифицираното мнозинство срещу предложението.

Тъй като нямаше достатъчно мнозинство – което изисква 15 от 27 държави-членки и представляващо най-малко 65% от общото население на ЕС – нито за, нито против предложението, изпълнителният орган на ЕС реши да внесе предложението в апелативната комисия, която веднъж отново разгледайте предложението през първата половина на ноември.

Точно както при постоянната комисия, този апелативен орган работи с квалифицирано мнозинство, което означава, че единственият начин да се блокира подновяването на разрешението е с квалифицирано мнозинство от държавите-членки, които активно гласуват против предложението.

Ако все още няма квалифицирано мнозинство нито за, нито против на този етап, на Комисията се възлага да вземе решение самостоятелно въз основа на елементите, с които разполага.

„Засега, като се има предвид, че Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) и многото колеги от много различни държави са прегледали огромни количества научни данни, ние вярваме, че имаме добро предложение“, коментира говорител на Комисията пред журналисти след заседанието през изминалия петък.

В случай, че процесът не приключи преди 15 декември настоящото споразумение временно ще се удължи

В случай, че процесът не приключи преди 15 декември – когато изтича текущото одобрение – служител на ЕС обясни, че изпълнителната власт на ЕС автоматично ще удължи временно настоящото споразумение.

Според друг говорител на ЕС, Комисията вече е направила някои промени в предложението между 22 септември и 5 октомври, включващи главно защитата на подземните и повърхностните води, за да се отнасят до уязвимите зони, както и укрепване на защитата на дребните тревопасни бозайници.

Асоциацията на фермерите в ЕС Copa-Cogeca „отбелязва резултата от това гласуване, като същевременно призовава държавите-членки да поемат своите отговорности“.

Фермерите от ЕС също така подчертаха, че „все още няма еквивалентна алтернатива на този хербицид и без него много селскостопански практики, особено опазването на почвата, биха се превърнали в сложни, оставяйки фермерите без решения.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА