ЕК предлага подновяване одобрението за използване на глифозат с още 10 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Сегашното одобрение за използване на глифозат е в сила до 15-ти декември

Европейската комисия предложи да се поднови одобрението на глифозат – често срещан и спорен хербицид – за период от 10 години, но с редица ограничения.

През изминаата седми;а изпълнителната власт на ЕС представи проект на регламент на държавите-членки, предвиждащ подновяване на одобрението на глифозат за пазара на ЕС след 15 декември тази година, когато изтича сегашното одобрение.

„Уместно е да се предвиди подновяване на одобрението на глифозат за период от десет години“, се казва в текста.

“Предложението е базирано на научна, солидна информация, като се вземат предвид различните включени активни вещества“, заяви говорителят на Комисията Щефан де Керсмакер

Ако бъде приет, регламентът ще означава, че глифозатът – най-широко използваният хербицид в ЕС – може да продължи да се използва в растителната защита в целия ЕС през следващото десетилетие, но одобрението може да бъде преразгледано по всяко време, ако е необходимо.

Страните от ЕС обаче все още имат шанса да блокират проекторегламента по време на гласуване в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (PAFF комитет), което ще се проведе през октомври.

Пропуски в данните „нормални“

Предложението на Комисията идва на фона на дълъг процес на оценка на безопасността и рисковете от глифозат – спорен въпрос, тъй като учените и заинтересованите страни се разминават по въпроса какви рискове представлява или не представлява веществото за човешкото здраве и околната среда.

Съвсем наскоро Органът за безопасност на храните на ЕС ( EFSA) заключи , че няма „критични опасения“, свързани с употребата на глифозат, но че пропуските в данните не позволяват заключения по редица аспекти, включително екотоксикологията на веществото.

Въпреки че много критици на глифозата твърдят, че тези пропуски означават, че научната основа за повторно одобрение на глифозат не е достатъчна, изпълнителната власт на ЕС стига до различно заключение.

Високопоставен служител на Комисията призна, че в заключението на EFSA „има някои пропуски в данните и някои въпроси не са напълно финализирани, като добавя, че след преглед на доклада на EFSA, Комисията заключи, че въпросните проблеми „не представляват риск за човешкото здраве или околната среда“ и че следователно подновяването е „възможно при подходящи условия“.

Силен обратен удар

Решението на Комисията да предложи повторно одобрение на глифозат беше посрещнато с остри критики от неправителствени организации и зелени депутати.

„Европейската комисия излага здравето на милиони граждани на ЕС на риск за още десет години“, каза германският евродепутат от Зелените Юта Паулус в изявление.

Изпълнителната власт на ЕС „не трябва да поставя корпоративните интереси над благосъстоянието на милиони европейци“, добави тя.

Междувременно Glyphosate Renewal Group, която събра компаниите, лобиращи за повторното одобрение на веществото, приветства проекторегламента, като каза, че „се основава на силните научно обосновани заключения на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA)“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements