Висок внос и нищожен износ на земеделски стоки има нашата страна с Гърция, сочи проучване на “Агрозона”. Плодове, зеленчуци и житни растения са основните вносни продукти от Гърция през 2015 г. При зеленчуците 22, 5 хил. тона са внесените домати в България, като стойността им е била 12, 215 млн. лв. Импортът на краставици е бил малко над 9 хил. т за 5 млн. лева. Внесеното зеле е 764 т на стойност 268 хил. лв., морковите са 2 659 тона, а за тях са платени 1, 059 млн. лв, сочат данните на националната статистика.
Изключително голям дял в търговията със съседите имат плодовете. Общото количество кайсии, череши и праскови е 21 523 т, а стойността на този внос е над 11,6 млн. лв. Внесли сме 6, 2 хил. т ябълки и круши, за които вносителите са платили 2, 259 млн. лв. 5 552 тона е импортът на ягоди, малини, къпини, черно и червено френско грозде. Въпреки че страната ни е сред лидерите с света по износ на пшеница, от съседна Гърция сме внесли 16 994 т жито на стойност е 136 465 лв. През 2015 г. България е внесла 1067 тона свинско месо от Гърция, на стойност 1 575 000 лв . Овчето и козето месо са 87 тона.
На фона на вноса на гръцки продукти, българският износ към южната ни съседка е нищожен. Общият му дял е 6367 тона на стойност малко над 19 млн. лв. Изнесли сме 5 тона домати за 3 312 лв. От плодовете 67 тона ягоди, малини, къпини, черно и червено френско грозде на стойност 50 хил. лева. 742 тона е експортираната царевица. Единственото по-голямо количество месо, което сме изнесли е от домашни птици в размер на 163 тона.