Батати, маниока и ямс- здравословни заместители на стандартните картофи?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Въпреки че е растителен продукт, високият гликемичен индекс на картофите го изключва от основните хранителни продукти, които трябва да бъдат включени сред препоръчителните 5 дневни порции плодове и зеленчуци. Всеки път, когато ядем картофи, кръвната ни захар се повишава и съответно тялото отделя много инсулин за кратко време, споделя диетологът  Даниел Урсуа. Ако тези пикове се появят много често, “това може да доведе до резистентност към инсулин, която да прерасне в диабет тип 2”, добавя той.

В допълнение, когато инсулинът е свръхстимулиран, се получава натрупване на мазнини, споделя Сузана Монерео от Испанското дружество за изследване на затлъстяването (Seedo). Това означава, че дори картофите, които не съдържат наситени мазнини, имат способността да увеличат телесното тегло. Поради това в последно време други видове картофи са придобили слава като заместители на традиционните картофи. Това са сладки картофи, маниока и ям.

Батат (Сладък картоф)

През последните години се наблюдава истински бум в консумацията на сладки картофи, защото те са свързани с здравословното готвене. Дали обаче бататите всъщност са по-здравословни от картофите? Според Испанската федерация по хранене (FEN) картофите съдържат около 88 килокалории на 100 грама, 18% въглехидрати и ниско съдържание на фибри. Междувременно сладкият картоф съдържа около 101 килокалории в същото количество, има 21,5% въглехидрати и 2,5% фибри.

Следователно сладките картофи са по-богати на въглехидрати, тъй като освен нишесте имат и по-високо съдържание на захар от картофите. Те обаче са по-богати на микроелементи и имат повече фибри, което понижава гликемичния им индекс. Въпреки това, разликите не са чак толкова значими. Изборът на една или друга храна не е толкова важен, колкото начинът по който я приготвяме. В този смисъл е по-добре да печете или сварите картофите и сладкия картоф, отколкото да ги запържите в олио, например.

Маниока и Ямс

Тези два вида, които в Испания са екзотика, не са по-добър вариант. И двете надвишават 100 килокалории на 100 грама и съдържат по-голямо количество въглехидрати от сладките картофи и картофите. Въглехидратите съставляват почти 30% от състава на двете храни. Те обаче също имат по-нисък гликемичен индекс от картофите, заради повечето фибри в състава си.

Закуските с чипс от маниока или ямс обаче не са по-добри от тези, приготвени със стандартни картофи или сладки картофи. Най-добрият съвет, който можем да следваме ако искаме да поддържаме кръвната си захар и теглото си в норма, е да намалим консумацията на грудки, защото всички те са подобни. За сметка на това може да включите в диетата си храни като ядки, салати или бобови растения.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА