Седмичен ценови анализ на цените на основни стоки: Олиото поскъпва с 0.4%

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Седмичният анализ на Министерство на земеделието и храните на цените на основните хранителни стоки през периода 8 – 15 октомври 2014 г. показва, че олиото е поскъпнало с 0.4%, захарта е поевтиняла с 0.8%, а брашно тип „500”, яйцата, пилешкото и агнешкото месо остават на същите ценови нива.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 1,95 лв./литър, с 0,5% над нивото от предходния седмичен период. Бялата кристална захар е поевтиняла с 0,8% на седмична база до 1,25 лв./кг. Средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица – около 0,82 лв./кг.

През миналата стопанска седмица средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се запазват на нивата от предходния седмичен ценови анализ. През последната седмица средната цена на едро на яйца – размер М за страната се остава 0,18 лв./бр. Средно за страната, цените на дребно на яйца размер – L в големите търговски вериги се запазват съответно на нива от 0,28 лв./бр. В другите търговски обекти също остават без промяна при 0,24 лв./бр.

През периода средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната като цяло остават близки до нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, се наблюдава при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се повишава с 0,7% спрямо предходната седмица до 4,13 лв./кг. В големите търговски вериги цените на дребно на замразеното пиле са в интервала от 4,61 лв./кг (Перник) до 5,15 лв./кг (Разград). Средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,60 лв./кг. Само в две области е отчетено седмично изменение на цените – намаление с 1,3% в София и увеличение с 0,2% във Варна.

През наблюдавания период пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като не са регистрирани седмични изменения на цените по области. За поредна седмица цяло агне се продава в диапазона от 11,85 лв./кг (Кюстендил) до 15,68 лв./кг кланично тегло (София), а средната цена на едро на цяло агне за страната остава 13,54 лв./кг. Предлагане на цяло агне в големите търговски вериги е отчетено само в Хасково, където цената се задържа на ниво от 12,99 лв./кг. Цените на едро на агнешкия бут по области се задържат в интервала от 12,20 лв./кг (Варна) до 17,93 лв./кг (София). При търговията на едро с агнешка плешка стойностите по области се задържат в диапазона от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора). В резултат, средната цена на едро на продукта за страната се запазва на ниво от 12,44 лв./кг.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА