Състояние на основните зърнени пазари

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

САЩ: Заради сушата едва 40% от посевите са оценени като „добри“ или „отлични“, а 60% като слаби или незадоволителни към първата седмица на юли. За сравнение, съотношението е било 70:30 през 2011 г, показват данни на USDA. За да се влоши още повече ситуацията, в много райони се наблюдава нашествие от вредители, необичайни за съответните щати – например скакалци в Мисури. В повечето части от царевичния пояс преобладават очаквания за реколта от около и под 139 бушела на акър, показва проучване на AGWEB от първата седмица на юли, което е под ревизираната прогноза на USDA от 146 бушела на акър.

Европа: По-слаба реколта се очаква и в ЕС. Strategie Grains понижиха прогнозата си за производство на зърно с 2,4 млн. тона до 278,8 млн. тона. Високите температури в основните производствени региони ще доведат до по-слаба от очакваното реколта от пшеница до 123,6 млн. тона, а на царевицата – до 65,1 млн. тона. Нарастват опасенията и за качеството на пшеницата, особено във Франция, където прибирането на реколтата бе съпътствано с дъждове.

Горещата вълна в Унгария може да доведе до 20-30% по-слаби добиви при зърното. Очаква се ръст на вътрешните цени с поне 10-15% спрямо миналата година.

Русия: Горещините в Русия ще намалят реколтата от първоначално прогнозираните 94 млн. тона зърно до 86,5 млн. тона. Най-много са пострадали районите на Ростов и Краснодар. Производството на пшеница се очаква да бъде около 49 млн. тона – с близо 13% по-слабо от миналата година. Това, заедно с тревожните новини за сушата по света, както и наводненията, които блокираха основна инфраструктура в Южната част на Русия, доведоха до рекордно високи цени на пшеницата в Русия от USD 276/тон.

Експортният потенциал при пшеницата се оценява на 12-13 млн. тона.

Украйна: Очаква се с около 14-15% по-слаба реколта от зърно до около 43 млн. тона през кампанията 2012/13. Реколтата от пшеница се очертава значително по-слаба от миналата година, като прогнозите са да достигне едва 13 млн. тона. Реколтата от царевица ще е по-добра от миналогодишната и ще достигне 24 млн. тона по прогнози на USDA.Тази оценка обаче може да се окаже оптимистична, когато станат ясни пораженията от сухото време върху царевичните насаждения. Украйна планира да изнесе 25 млн. тона зърно през пазарната 2012/13 благодарение на високите преходни запаси, които се изчисляват на 13 млн. тона при средно 5-6 млн. тона в предходните години. Потенциалът за износ на пшеница се изчислява на около 4 млн. тона.

Очаква се също така и по-слаба реколта от ечемик, която ще се свие с около 20% спрямо миналата година до 6,5 млн. тона.

Казахстан: Прогнозира се над 40% по-слаба реколта в страната заради лошото време. Прогнозите са за 14 млн. тона зърно при 27 млн. тона през 2011 г. Реколтата от пшеница ще бъде от порядъка на 13 млн. тона с експортен потенциал от 6-7 млн. тона.

Румъния: Заради неблагоприятното време се очаква 20% по-ниски добиви при пшеницата и ръст на цените на производител с 20-25%. Реколтата от пшеница ще бъде около 5,7 млн. тона.

Източник: Институт за пазарна иконимика (ИПИ)

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама