С ½ по-малко торове са купили украинските фермери за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

От ноември обаче пазарът започва да расте и прогнозите сочат удвояване на търсенето през настоящия месец

Общият обем на потреблението на минерални торове в Украйна за 2022 г. се прогнозира да бъде около 2-2,9 милиона тона, което е с 40-55% по-малко от миналата година, се казва в съобщение на Group DF.

„Това са предварителни, доста оптимистични оценки. “Споразумението за зърно” даде на фермерите оборотен капитал, така че те успяха да увеличат обема на покупките на торове и пестициди. От ноември пазарът започна да расте, фермерите купуват за пролетта на 2023 г. Има стабилно платежоспособно търсене, което ще се удвои до началото на януари. Имаме всички основания да прогнозираме увеличение на добива през 2023 г.“, каза Олег Арестархов, директор „Корпоративни комуникации“ на Group DF.

Според него амониевият нитрат е бил в най-голямо търсене на украинския пазар: потреблението се оценява на 600 000 – 1 милион т. Въпреки рязкото намаляване на обемите на потреблението, сложните торове (NPK, NP, DAP) са втори и трети по търсене от фермерите – 620-660 милиона тона и KAS – 400-600 милиона тона.

Причините за тази ситуация в дружеството са повишаването на цените на минералните торове, намаляването на покупателната способност на фермерите, обстрели на предприятия, прекъсване на електрозахранването, прекъсване на логистичните вериги, както и намаляване на площите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА