Рибарският бранш очаква да заработи европрограмата за сектора

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Рибарският бранш очаква да заработи европрограмата за развитие на сектора. Това каза за Агрозона Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“. По думите му много хора през миналия програмен период са успели да се възползват от европейската програма за развитие на рибарски сектор и това са онези, които „се облегнаха на асоциациите, на съветите на експертите“. Браншът очаква да стартира и новата програма, каза още Йордан Господинов.

Представители на бранша се притесняват, че заради забавянето на старта на оперативната програма ще се наложи да спрат работа, а други ще минат в сивия сектор, заявиха за „Дарик“ производители.

Председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите Тачо Пашов заяви, че от сектора не вярват в справедливото разпределение на евросредствата по оперативната програма:

“Казано е, че са насочени към бранша и сектора, но те не достигат до него. Евросредствата са една малка част от проблемите на сектора. Като че ли оперативните средства се дават за работни места, иновации, за какво ли не, но не и за производство на риба”.

Според председателя на асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов големият проблем за сектора е забавянето на програмата за морско дело и рибарство. “В един сектор, в който се инвестира твърде много в нови технологии, нови продукти, експортно ориентиран сектор с много бързо развиващи се темпове по отношение на международните пазари, за нас е много важно средствата по тази програма да бъдат усвоени и да се купят машини и оборудване”, каза експертът.

От бранша са категорични, че забавянето на европейски инвестиции може да доведе до увеличение на сивия сектор.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements