Ранните сортове череши ще се появят на пазара за по 5-6 лв. килограма. Това каза пред „Агрозона“ проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. В момента вносните череши от Гърция се предлагат за около 50 лв. „Говорим за ранните им сортове, които вече зреят и са по нашите пазари. При това положение е нормално да очакваме и цени от 8 лв. за първите български череши“, каза още Живондов. Когато навлезем вече в силния сезон, когато расте най-масовият сорт – т.е. около 15-20 май, то може да очакваме цените да са към 2-3 лв. за килограм. След пълното узряване стойността ще започне да пада. Не се предвижда да има някакви големи поскъпвания.
Тази година най-вероятно ще изнасяме за Румъния. Докато узреят техните реколти, което става по-късно отколкото у нас, разликата е 10-15 дни, румънците идват с товарни коли и купуват български череши, каза още проф. Аргир Живондов.
Когато узреят масовите сортове очакваме цените да са като миналогодишните – около 2 лв. за килограм. Това прогнозира Слави Трифонов, председател на Национален съюз на градинарите в България. Цените може да стигнат и до 1,50 лв. За преработка килограмът ще бъде около 1,30 лв. У нас вече се появиха и първите гръцки череши. „Миналата седмица по техните пазари 300 грама череши струваха 12-13 евро“, коментира Трифонов.
При всички случаи ще има износ тази година, категоричен бе той. Производителите са се приготвили вече за това. „При блокирането на руския пазар експортът ни е основно насочен към ЕС. Тази година ще опитаме и арабските държави, като доставките ще се правят със самолет“.
Още по темата:
Кои екзотични овошки са най-подходящи за печеливш бизнес у нас
Съседите ни заливат с дръвчета – имитации
Смокиня и нар – бъдещите овошки на България