Цените на пшеницата леко нагоре на борсите в Щатите и Франция

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

След периода на спад в спекулативната активност на международните зърнени пазари и липсата на значими новини за възможностите за екпорт, както и опасенията за глобален икономически застой, котировките на основните контракти на световните зърнени пазари са без ясен тренд.

След сериозния спад през август, сега през септември цената на пшеницата в САЩ тръгна нагоре и тази седмица поскъпна с още 15.00 долара до 370.00 щ.д./тон, тази във Франция добави 5 евро до 340 евро/тон. В Украйна цената след предишния срив този път котира с доставка до Унгария на 290 щ.д./тон, руската цена не се промени – 310 щ.д./тон.

Цената на американската царевица също е с нулево движение –  325 щ.д./тон, във Франция плюс 5 евро и 325 евро/тон, а в Русия надолу с 3 долара до 312 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция добави 5 евро до 306 евро/тон, в Русия отново без разлика и 285 щ.д./тон. Рапицата, която повече от месец се движи синусоидално на Euronext, сега продължава надолу – минус 18.25 евро до нива от 581.75 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка септември леко се повиши с 15.00 долара до 1315 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се срина с 37.20 долара, достигайки до 543 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са с леко движение нагоре спрямо старите цени при хлебната пшеница: в големи количества се търси на 635 – 680 лв./тон, сериозно предлагане имаше за 749 -765 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон. Предлагането на фуражен ечемик  дава котировки на цена от 665 лв./тон, това на царевица е на 650 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни има предлагане на зрял фасул на 3330 лв./тон.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements