Производството на мляко в ЕС ще остане стабилно в дългосрочен план

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Производството на мляко в ЕС ще остане стабилно в дългосрочен план, според д-р Джилиян Бинфийлд, учен от американския научен институт за изследвания в областта на храните и земеделието FAPRI. Трудно е да се разграничат ефектите от падането на глобалните цени и въздействието на руското ембарго в това отношение, се казва още в анализа. Вероятно е да има положително влияние върху цените на месото и животните в ЕС.

Скорошната реформа на Общата селскостопанска политика, според очакванията, ще има слабо влияние върху стоковите пазари, при положение, че директните плащания са вече до голяма степен необвързани с производството. Новите „зелени“ мерки ще помогнат  на някои производители да се адаптират, но като цяло тези промени ще бъдат малки. Все пак вероятно е в бъдещи дискусии по отношение на ОСП да има натиск да се затегнат тези задължения. Колебанията в цените също ще наложат преразглеждане на селскостопанската политика в ЕС, особено откакто и вероятно неудобствата от тези ниски цени в САЩ да бъдат преодолени с нови програми, въведени в последните законопроекти.

Спад в цените на основните култури в световен мащаб през 2015 г.

Наред с най-големите производствени райони в света, ЕС експериментира с производството на големи количества зърнени и маслодайни култури и цените бързо падат. Спад в областта на основните култури се очаква през 2015 г. и това ще допринесе за възстановяване в ЕС и глобалните цени, е прогнозата на анализатора.

В дългосрочен план цените в ЕС за растениевъдните култури се очаква да бъдат по-ниски от пиковете приз 2012 г. и 2013 г., но над сегашните. Площите с растителни култури се очаква да останат под най-високите им средни нива поради тези ниски цени, но повишаването на добивите ще доведе до повишаване на производството. Възстановяването на броя на животните и премахването на млечната квота ще увеличат търсенето на фуражи за ползване на това свръхпроизводство. Известно бъдещо покачване на търсенето на първо поколение биогорива се очаква, тъй като се предполага, че страните-членки не повишават използването на тези горива в бъдеще.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама