Производители: ДФЗ трябва да ни изплати над 1,5 млн. лева по училищните схеми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

За някои от задълженията има влезли в сила съдебни решения, твърдят представители на 4 компании

Производители на плодове водят съдебни дела с Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), който не е платил доставени плодове на ученици по схемата за “Училищен плод” от 2019 г. в общ размер на над 1,5 млн. лева. Сумите, които предприятията не са получили, са съответно 779 138 лева на “Ню Проджектс Консулт”, 8536 лева на “София плод”, 653 214 лева на “Фууд Деливъри Експрес”, 19 871 лева на “Терра Веджис”, 14 332 лева на “Мидек”. Тази информация беше представена от представители на съответните фирми на пресконференция в БТА.

“Ние сме доставяли ябълки, круши, грозде и други, като сме закупили и доставили плодовете с наши финансови средства, подавали сме в определения срок заявки за плащане, но ДФЗ не ни възстановява средствата за извършените от нас разходи”, каза Милена Рашева, земеделски производител, управител на “Ню Проджектс Консулт” и “София плод”, която работи по училищните схеми от самото начало – 2009 г. Към днешна дата тя вече се е отказала от тази дейност.

По думите й, според получена справка официално по съдебен ред, е установено, че плодовете и млечните продукти не се плащат на много общини, учебни заведения и други дружества.

Преди месец производителите са изпратили отворено писмо, от чийто отговор от ДФЗ е станало известно, че средства от националния бюджет са осигурени, както и европейски средства.

“Вече 4 години водим борба с Държавен фонд “Земеделие”. По някои дела съдът уважи жалбите ни поради това, че училищните схеми имат за цел нашите деца да получават продукти за насърчаване на здравословното им хранене. Респективно ДФЗ ни плати с много мъка. Други дела загубихме и бяхме впечатлени от претендираното адвокатско възнаграждение от страна на ДФЗ в размер на 20 000, 30 000 и дори 40 000 лева”, коментира Рашева.

По думите ѝ за доставените плодове са издадени данъчни фактури на учебните заведения, начислено е ДДС, платен е корпоративният данък. Освен това предприятията са платили заплатите на служителите си, на доставчиците, а накрая се е оказало, че “не продават плодовете и млечните продукти, а ги подаряват”.

Рашева подчерта, че след като продуктите не се плащат, парите, осигурени за децата, остават неусвоени. Такъв е случаят през 2018-2019 г., когато по “Училищен плод” не са платени 2,5 млн. лева и съответно е неусвоена 1,5 млн. лева европейска помощ.

Производителката сезира прокуратурата, която прави проверка в отдел “Училищни схеми” на ДФЗ. В резултат на това са установени нарушения на служебните задължения при 12 лица, които са дисциплинарно наказани.

“Освен че неоснователно и незаконосъобразно не се плащат тези продукти, ДФЗ явно неуважително се отнася към решенията на Върховния съд – за отказаните суми следва да бъде издадено уведомително писмо, в което да бъдат ясно да бъдат посочени мотивите за отказаната финансова помощ”, обясни Рашева, допълвайки, че мотивите на Фонда не съответстват на основанията за отказ, предоставени от закона. Според нея целта е протакане с цел изтичане на давността.

Рашева се връща към 2019-2020 г., когато подава заявления за одобрение за 6 учебни заведения, но не получава нито акт за одобрение, нито отговор от ДФЗ, което тя посочва като още един знак за проблемите в институцията. Производителката смята, че това се дължи на регулярните пресконференции и въпроси от нейна страна, на “цялостното поведение на дружеството ѝ”. Въпреки това тя доставя продукти на 4 учебни заведения в този период.

Стефан Шалявски, земеделски производител и управител на “Терра Веджис”, който доставя по училищните схеми от 2012-2013 г., цитира случай от 2018-2019 г., когато с решение на Министерски съвет по наредбата за даване на плодове е решено да бъдат плащани допълнителни 7 стотинки на всяко едно дете. “На моята фирма бяха орязани 6000 лева. В един момент се оказва, че държавното финансиране е около 700 000 лева, а търсените пари от фирмите са 950 000 лева. На какъв принцип ДФЗ реши, че точно моята фирма не трябва да получи плащането, не ми е ясно”, разказа той.

Шалявски се върна и към периода 2020-2021 г., когато постоянно има промени на графиците заради пандемичната обстановка, но въпреки това те извършват всички доставки навреме. “Отново имаше орязване”, посочи той, допълвайки, че все пак от 2022 г. всички плащания се плащат редовно и навреме, няма орязвания.

Таня Такева от “Фууд Деливъри Експрес”, които от 11-12 години участват в училищните програми, заяви, че от 2018-2019 г. много трудно се работи с ДФЗ. По думите й при тях също има орязвания.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА