Проектът на Стратегията за хидромелиорации – за обществено обсъждане

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Проектът на Стратегията за хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите е публикуван в сайта на земеделското министерство. Текстът е придружен от доклад на министър Десислава Танева.

Според предложения текст за стратегия до края на 2018 г. трябва да е приключен първият етап на правната и институционалната
реформа, в това число нов Закон за хидромелиорациите и изменение на Закона за сдружения за напояване. Покритието на инфраструктурата трябва да е 2 500 хa. До края на 2020 г. се очаква площта, покрита с напоителна инфраструктура, да е нараснала до 25 000 хa и да са завършени два водещи проекта за модернизация на напоителната и отводнителната инфраструктура с подкрепата на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. 10 години по-късно се предвижда, че средните добиви ще са нараснали с 30%.

Стратегията има за цел още да осигури защита на обработваемата земя от неблагоприятното влияние на климатични явления като в текста се посочва, че това ще се случи чрез изграждане и модернизация на инфраструктурата за отводняване и корекции на реките.

Междувременно “Агрозона” научи, че язовирите в страната са готови за поливен сезон 2016.

Повече информация за напояването и възможностите за използване на водите четете в следващия брой на списание „Агрозона“.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама