През миналата година в България са реализирани 45% от преработените зеленчуци

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През миналата година реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 45%, изпращанията за ЕС са 23%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 24%. Това показва статистика на Министерство на земеделието и храните.

През 2014 година са преработени 77.6 хил. тона пресни плодове и 95.8 хил. тона пресни зеленчуци в 196 предприятия. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 32%, следвани от ябълките – 25%, прасковите – 16% и сливите – 8%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 43%, следва пиперът – 16%, и патладжанът – 6%.

Готовата продукция от плодове е 62.5 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 37%, замразените плодове са 17%, а плодовите концентрати и сокове представляват 14%.

Готовата продукция от зеленчуци е 81.9 хил. тона, вкл. смес от зеленчуци и плодове. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 59%, замразените зеленчуци са 19%, а концентратите и соковете представляват 11%.

Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната е 24%. Изпращанията за ЕС са 25%. Износът за трети страни е 16% от общата продукция. Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2014 г. е 35%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА