През изминалата година сме произвели 5 хил. т повече месо, спрямо 2014. Това показва годишният анализ на МЗХ. Преди 2 години количеството е било 200, 4 хил. т., докато през 2015 е 205 307 тона. Червеното месо е 99 653 тона в кланично тегло. Червеното месо, добито в регистрирани кланици, е 70 034 тона или 70% от общото производство, а останалите 29 619 тона (30%) – в стопанствата. Произведеното бяло месо е 105 654 тона, като промишленото производство на бяло месо представлява 96% или около 101 252 тона. Само 4 402 тона или 4.2% от месото от заклани птици и зайци се добива в стопанствата.
През 2015 година действащите на територията на страната кланици за червено месо са 73. Броят на закланите животни в кланиците се увеличава до 1.33 млн. животни или с 4.3% повече в сравнение с 2014 г., а произведеното от тях месо е с 13.2% повече. Закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2015 г. са над 1 милион броя и намаляват с 19% в сравнение с предходния период. През 2015 г. закланите говеда в кланиците са около 10% повече, а закланите свине – с 15.2%. С 2.5% се увеличава броят на закланите овце и кози. По отношение на кланичното тегло през наблюдавания период при говедата и свинете се наблюдава увеличение съответно с 10% и с 16.4%. При овцете и козите се наблюдава намаление на произведеното месо с 6.5% в съответствие с 2014 г.
Действащите кланици за производство на бяло месо в България през 2015 година са 22. Произведеното месо е 91 296 тона – с 3 088 тона повече спрямо 2014 година, субпродуктите са 7 300 тона (със 7.0% повече) и втлъстения черен дроб е 2 656 тона – с 10.3% по-малко спрямо 2014 г. Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 6.3%, а произведеното месо (вкл. субпродуктите) е 75 798 тона и представлява 75% от добитото бяло месо в кланиците. Броят на закланите кокошки и петли е с ръст от 13.2%, а добитото месо от тях е с 20% повече спрямо 2014 г. при отчетено по-високо живо тегло при клане.