Пресните зеленчуци са поскъпнали с 15 % през юли 2016 г., спрямо предходния месец. Това показват данни на НСИ. Като цяло цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки са били увеличени с 1.7%. При макаронените изделия – с 0.4%, месо от едър рогат добитък – с 1.9%, свинско месо – с 2.2%, трайни колбаси – с 0.1%, мляно месо (кайма) – с 0.6%, прясна и охладена риба – с 1.6%, кисело мляко – с 0.3%, сирене и кашкавал – съответно с 0.3 и 0.1%, масло – с 2.3%, ябълки – с 5 %, пресни зеленчуци – с 14.9%, зрял боб и леща – съответно с 1.5 и 0.5%, захар – с 2.6%, сладолед – с 0.8%, оцет – с 1.9%, минерална вода – с 0.7%, ракия – с 0.1%, вино – с 0.3%.
От НСИ обаче отчитат и намаление на хранителни продукти, но за повечето стоки то е незначително. Най- голямо е при картофите с 13, 3 %. Оризът поевтинява с 1%, брашно – 0.1%, хляб – 0.5%, месо от домашни птици – 0.4%, малотрайни колбаси – 0.3%, прясно мляко – 0.1%, сол – 1.5%, яйца – 0.9%, олио – 0.2%, праскови и кайсии с 3.6%, кафе и чай – съответно с 0.5 и 1.7%, бира – с 0.8%,.